Druk, spanningen & stress

Er zijn verschillende soorten indrukken die wij als mens te verwerken hebben. Hierin produceer je spanningen en stress. Overal zit druk op en elk mens kan maar een bepaalde hoeveelheid druk aan. Iemand die overgevoelig is, kan weinig druk hebben omdat ze eigenlijk meer spanningen en stress produceren en opnemen, er komen dan veel indrukken binnen die veel onrust geven.

Wat produceert allemaal druk, spanningen en stress?

Wij leven in een tijd waarin heel veel wordt verwacht en verlangd van de mens en dit produceert al meer druk, spanningen en stress. Kijk maar naar iemand die voor het werk de hele dag achter een computer zit, of kinderen die uren achter elkaar op hun iPod bezig zijn of social media en druk in hun hersenen opslaan. Mensen die onbevredigende baantjes accepteren om toch rond te komen, de veranderende economie, onrust en onzekerheid in de wereld. Het hebben van schulden veroorzaakt ook meer druk, spanningen en stress.

 

Ook binnen het gezinsleven ervaren mensen druk, spanningen en stress doordat er gezorgd moet worden voor de kinderen en ouders begaan zijn met de toekomst van hun kinderen. Om de kinderen voldoende aandacht te geven en economisch te steunen.

Voorbeelden voor het produceren van positieve stress:

  • Een dagje met de familie naar de Efteling is gezellig en leuk, maar op het einde van de dag hebben mensen druk, spanningen en stress. Het is eigenlijk vrij normaal dat je in alles dat je doet druk, spanningen en stress produceert en opslaat.
  • Mensen gaan naar een spannende actiefilm en krijgen vele indrukken te verwerken. Een avondje naar de bioscoop geeft ontspanning en is leuk, maar hierdoor produceer je ook weer druk, spanningen en stress.

Voorbeelden voor het produceren van negatieve stress:

  • Ruzies en aanvaringen met mensen.
  • Mensen die teveel tegelijkertijd willen doen.
  • Mensen die alles perfect willen doen en de lat te hoog leggen.
  • Als mensen worden blootgesteld aan veranderingen zoals werk, relaties en verhuizing.
  • Voor veel mensen is het maar al te vaak moeilijk om gewoon 'NEE' te zeggen. Hierdoor scheppen ze onnodige verwachtingen en verplichtingen die hen onrustig en gespannen maakt.

Gedragspatronen van de mens die extra stress veroorzaken zijn o.a.: controle, dwang, angsten, verwachtingen, teleurstellingen, verdriet, zelf-oordeel, obsessief perfectionisme, obsessieve analyse en obsessief negativisme.